Translate

Rabu, 16 Julai 2014

ATASI GOUT DENGAN SHAKLEE

Gout adalah sejenis penyakit akibat berlebihan asid urik di dalam badan.
Asid urik adalah bahan kumuhan berasal dari sejenis protein yang dipanggil purin.Badan kita membuang bahan kumuhan ini melalui air kencing (urin).

Bagi pengidap gout, asid urik yang berlebihan tidak dibuang dan berkumpul di dalam sendi.Ia adalah salah satu penyakit yang paling lama dihidapi manusia, sejak zaman dahulu kala lagi.

Pada masa dahulu gout boleh menyebabkan kemudaratan dan kecacatan, kini dengan kemajuan dalam bidang perubatan, gout boleh dikawal.
Ia sering dihidapi oleh kaum lelaki dalam lingkungan usia antara 30 hingga 60 tahun.

Ia jarang sekali dihidapi oleh kaum wanita sebelum putus haid.

Tanda-tanda Gout

1.Gout lazimnya menyerang ibu jari kaki.

2.Ibu jari kaki menjadi merah, panas, bengkak dan tersangat sakit.

3.Serangan selalunya berlaku secara tiba-tiba, kerap kali semalaman.

4.Sendi yang diserang menjadi bisa sehinggakan geseran dengan selimut pun begitu menyeksakan.

5.Sakit mungkin berlarutan berhari-hari, atau sekurang-kurangnya 1-2 minggu untuk reda jika tidak dirawat.

6.Sakit mungkin menyerang kembali selepas berminggu atau bulan.

7.Gout boleh menyerang sendi-sendi lain seperti buku lali, lutut, pergelangan tangan dan jari.

Pemakanan

Di bawah disenaraikan makanan yang kaya dengan purin:.

ELAKKAN DAN KURANGKAN MAKAN

Organ dalaman seperti hati, paru-paru, ginjal dan otak

Ikan bilis, kembung, sardin

Daging cincang

Ekstrak daging, ragi (seperti Marmite) dan kiub rebusan daging

Makanan bercengkerang seperti ketam, udang dan kerang

Asparagus, bunga kobis, cendawan dan bayam

Peanuts, lentil, beans and peas

Poultry

Roti jagung dan bijirin

Rawatan Dan Cara Mengatasi Gout

    1.Ubatan daripada preskripsi doktor. Selalunya, ubat tahan sakit.
    2.Elakkan makanan laut
    3.Elakkan makanan daripada sumber kekacang
    4.Mengamalkan diet yang rendah purine seperti organ dalaman, bilis,
    kekacang, bunga kubis, cendawan dan yis.
    5.Minum air yang cukup untuk membantu proses penyingkiran asid urik.
    6.Ceri dan strawberi boleh membantu mengurangkan asid urik di dalam
    badan
    7.Mengawal berat badan - Pengeluaran asid urik darpada badan akan
     terjejas akibat kegemukan
    8.Pengambilan supplement juga membantu mengawal dan mengelakan
     gout berlaku.

Pengambilan beberapa supplemen berikut dapat membantu mengurangkan asid urik dalam badan pesakit Gout.

1. Alfalfa - untuk menyingkirkan toksik secara lembut dari badan. Namun pengambilan alfalfa memerlukan pesakit mengambil air yang banyak.

2. Performance drink- memastikan tubuh pesakit sendiri mempunyai kandungan air dan gula yang cukup agar tidak dehydrate.

3. Joint Health Tablet - memberi keselesaan kepada sendi

4. OmegaGuard- Ini sangat penting bagi pesakit yang mengalami gout yang sangat teruk. Omega penting untuk mengelakkan inflamation pada sendi2 pesakit. Ianya sebagai langkah berjaga2 sebelum bengkak itu menjadi lebih teruk.

Shaklee dapat membantu anda insyaAllah. Berminat boleh hubungi saya:

sms/whatsapp 0196874416
Id: 1072019
Gmail: norhafizah1908 @gmail.com
Facebook: norhafizah kamis
Page: dunia vitamin anda

Pembelian barangan shaklee daripada saya akan diberi konsultansi secara percuma.

SAYANGILAH KESIHATAN DIRI ANDA....SESUANGGUHNYA KESIHATAN ITU AMAT BERHARGA.

DTX COMPLEX SHAKLEE

Kajian menunjukkan bahawa kandungan utama di dalam Shaklee DTX Complex, ektrak biji benih pokok susu tisel menyokong keupayaan badan menghasilkan protin bagi membantu menjana semula sel-sel hati.

DTX Complex mengandungi bahan ekstrak yang sangat penting dari biji benih pokok susu tisel yang menghasilkan 80% silymarin. Ia turut mengandungi bahan-bahan yang digabungkan secara unik dan saintifik, ekstrak daripada Schizandra dan cendawan Reishi (herba yang kaya dengan anti-oksida) dan ekstrak daripada dandelion, kunyit dan articok (herba yang membantu mengekalkan aliran hempedu)

Hati merupakan organ terbesar di dalam tubuh manusia dan berkeupayaan dalam membina semula. Contohnya serangan jantung akan merosakkan otot atau organ jantung. Tetapi, serangan kepada hati akibat pengambilan alkohol berlebihan boleh merosakkan hati. Namun, hati mampu membaiki organnya sendiri. Hati boleh dianggap sebagai INDUSTRI PEMPROSESAN dalam tubuh manusia, menjalankan fungsi-fungsi kritkal untuk memperbaiki.

SIAPA perlukan DTX Complex?

    Mereka bekerja dalam persekitaran tercemar
    Mereka yang bekerja dengan bahan tercemar
    Mereka yang tinggal berhampiran dengan kilang.
    Mereka yang ingin menyingkirkan toksin dalam badan
    Mereka yang sering makan fast food, MSG, pewarna dan perasa tiruan
    Mereka yang terdedah dengan sumber-sumber toksin. (Sumber Toksin)

Formulasi yang dipatenkan untuk DTX Complex

1. Ekstrak Biji Benih Pokok Susu Tisel (Milk thistle seed)

    Proses ekstrak ini mendapatkan 80% silymarin – kaya dengan bahan antioksida
    Melindungi hati daripada toksin, termasuklah dadah, racun dan bahan kimia
    Merawat masalah hati seperti hepatitis dan sirosis
    Mengurangkan kadar kerosakan hati akibat lebihan alkohol
    Membantu mencegah dan merawat masalah batu karang
    Membantu masalah kulit seperti psoriasis dan ekzema

2. Articok (Artichoke)

    Membina semula sel-sel hati
    Merangsang pengaliran hempedu

3. Dandelion

    Membantu fungsi hati, sangat berguna ketika berlaku kebengkakkan hati (hepatitis) dan jaundice
    Membantu penghadaman dengan merangsang pengaliran hempedu dari hati dan pundi hempedu; membantu mencegah batu karang
    Membantu merawat endometriosis. Bertindak sebagai julap lembut untuk masalah sembelit
    Meningkatkan keupayaan tubuh menyerap zat besi – melawan anemia
    Melawan tumor dan kanser
    Merendahkan paras gula dalam darah. Baik juga untuk masalah kekembungan dan lebihan air

4. Kunyit

    Mengandungi curcumin : bahan anti-oksida
    Meningkatkan kesan anti-keradangan dan membantu mengurangkan kesakitan
    Mempunyai kesan anti-viral terhadap HIV

5. Reishi Mushrooms (Ling Zhi)

    Membina imun – membantu dalam mencegah atau merawat kanser
    Mengurangkan masalah bronkitis, sinusitis
    Merawat sindrom keletihan yang kronik
    Membantu mencegah penyakit jantung

6. Schizandra

    Ekstrak biji benih dari Schizandra ini mengandungi bahan anti-oksida
    Ia juga berkait dalam merangsang sintesis protein, meningkatkan jumlah enzim dalam hati untuk tujuan detoksifikasi, memperlahankan pembentukan toksin

Fungsi hati manusia adalah seperti berikut:

1. Rembesan Hempedu

    Cecair rembesan ini disimpan di dalam pundi hempedu untuk dikeluarkan apabila perlu ketika penghadaman.
    Hempedu adalah perlu untuk pencernaan lemak; ia memecahkannya kepada lapisan yang lebih kecil (small globule)
    Hempedu juga membantu dalam penyerapan vitamin larut lemak, A, D, E, K dan membantu mengasimilasikan kalsium
    Hempedu juga menukarkan Beta Karotena kepada Vitamin A

2. Bertindak sebagai Detoksifikasi

    Metabolisme protein dan penapaian bakteria makanan dalam usus menghasilkan ammonia yang didetoksifikasikan oleh hati.
    Hati mengawal metabolism protein
    Untuk detoksifikasikan ammonia, hati juga menggabungkan bahan-bahan toksik termasuk sisa metabolik, sisa racun serangga, dadah, alkohol, dan bahan kimia dengan bahan-bahan lain yang kurang toksik
    Bahan-bahan ini kemudiannya dikumuhkan dari buah pinggang.
    Oleh itu, dalam usaha untuk mempunyai fungsi hati yang betul, anda juga mesti mempunyai fungsi buah pinggang yang betul

3. Mengawal Paras Gula dalam Darah

    Dengan menukarkan tiroksina – hormon tiroid, ke dalam bentu yang lebih aktif
    Penukaran yang tidak mencukupi oleh hati boleh menyebabkan hipotiroidisme
    Hati mewujudkan GTF (Faktor toleransi glukosa) dari kromium dan glutation
    GTF diperlukan oleh insulin untuk mengawal paras gula dalam darah dengan betul
    Gula yang berlebihan akan disimpan dalam badan sebagai glikogen, dan kemudian ditukar kembali kepada gula apabila diperlukan untuk tenaga
    Hati juga memecahkan hormon seperti estrogen adrenalin dan insulin

4. Penting untuk metabolisme Lemak

    Penting dalam sintesi asid lemak dari asid amino dan gula, iaitu ketika pengeluaran kolesterol, lipoprotein, dan phospolipid, dan ketika pengoksidaan lemak untuk menghasilkan tenaga.
    Di mana, makanan berlebihan akan ditukarkan kepada lemak di dalam hati, yang kemudian diangkut ke tisu lemak badan untuk penyimpanan.